Paragraf Çözerken Çok Sıkılıyorum, Ne Yapmalıyım?
Merhaba arkadaşlar. Sınava hazırlanırken en çok karşımıza çıkan sorunlardan biri de paragraf çözerken sıkılmak, paragraf çözerken aklınızın başka yerlere gitmesi, paragrafın sonuna gelince başını unutmak yani paragrafa odaklanamamak. Bu yüzden bana en çok danışılan sorulardan birisi ” Paragraf Çözerken Çok Sıkılıyorum, Ne Yapmalıyım?” Bu sorunun cevabını yazımda bulabilirsiniz.
Öncelikle tüm dersler için geçerli bir durum var:Bir kişi soru çözerken en çok hata yaptığı soruları çözmekten sıkılır, en sıkıldığı konuları çözmekten kaçınır ve bu bir çıkmaza girmenize neden olur. Genel anlamda ve paragraf için de en önemli durum konunun çok iyi ve eksiksiz olarak anlaşılmış olmasıdır.
İkinci aşama soru çözümleridir. Her konunun belli soru tipleri vardır ve bunları çözmeyi öğrenmek de konuyu öğrenmenin ikinci aşamasıdır. Ancak paragraf için farklı bir durum daha var: Her parçanın farklı olması.
Sizi yoran durum öncelikle her parçanın kendine ait farklı bir konu içeriyor olmasıdır. Burada okumayı sevmek ve hızlı okuma-anlama çok önemlidir. Eğer paragraftan konu eksiğiniz yoksa ve hala paragraf çözerken çok sıkılıyorsanız o zaman okumayı yeteri kadar sevmiyorsunuz demektir. Evet, paragraf soruları çok eğlenceli konulardan bahsetmez ancak okumayı sevmek her şeyi okuyabilmek demektir.
Okumayı sevmek için şimdi -sınava aylar kala- kitap okumaya başlamanız fayda sağlamaz. O zaman ne yapacaksınız? Sevdiğiniz, ilginizi çeken konularla ilgili haberler ve yazılar okuyun. İnternetten ilginizi çeken konuları araştırın. Bu futbol da olabilir magazin de, moda da olabilir. Önemli olan ilginizi çekmesi. Ara ara bu tür yazılar okuyun.Böylece bir süre sonra okuma alışkanlığınızı artıracaksınız.
İkinci olarak okumayı sevmiyorsanız bile paragraf çözmeyi sevmelisiniz. İnsan sevmediği bir şeyden sıkılır. Eğer çok iyi paragraf çözseydiniz, herkes size, “Bana paragraf sorularını anlatır mısın?”, diye danışsaydı o zaman sürekli paragraf çözmek isterdiniz. O zaman kendinizi bu duruma getirmelisiniz. Kendinize “yapabilirim” deyin ve her parçayı küçük, ilginizi çeken bir yazı okuyormuş gibi düşünerek okuyun. Daha çok paragraf çözün. Her paragraf sorusunu çözerken şunu düşünün: Fazla bir şey bilmenize gerek yok, cevap zaten soruyla beraber veriliyor.
TYT’de (YKS) en az 21 soru, KPSS’de en az 20 soru, DGS ve ALES’in neredeyse tamamı paragraftan oluşuyor. Sizi hayallerinize götürecek olan soruların büyük bir kısmının sadece okuduğunu anlama üzerine kurulu olması çok büyük bir şans. Her paragraf sorusunun cevabı içindedir. Başka hiçbir soru tipinin cevabı içinde bulunmaz. Kendinize bunu hatırlatın. Hayallerinizi gerçekleştirmek için paragraf sorularını çözmek zorundasınız. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar iyi hale gelirsiniz ve paragraf çözme konusunda kendinize olan güveniniz artar. Güveniniz arttıkça sıkılmadığınızı fark edeceksiniz. Üzerine gidin, kararlı ve ısrarcı olun. Farklı kaynaklardan sorular çözün. Moralinizi bozmadan, her parçada daha dikkatli ve ilgilenerek okumaya çalışın. Doğru cevaplarınız arttıkça ne demek istediğimi anlayacaksınız 🙂
Başarılar
Fulya Hoca
Paragraf netlerinizi artırmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.