Dil Bilgisini Nasıl Çalışmalıyız?
YKS ve KPSS’nin çoğunluğunu anlam konuları ile ilgili sorular oluşturuyor olsa da dil bilgisinin getireceği puan da küçümsenemez. Her iki sınavda da son yıllarda dil bilgisi soruları artmış ve dil bilgisi oldukça önem kazanmıştır. Yüksek hedefleri olanların mutlaka Türkçe puanının tamamını almaya çalışması önemlidir. İşte bu noktada bana en çok sorulan sorulardan birisi : “Dil Bilgisini Nasıl Çalışmalıyız?”
Genellikle sayısal öğrencilerin daha çok zorlandığı dil bilgisi konuları aslında Türkçenin kolay ve zevkli kısmını oluşturur. Paragraf ve anlam soruları yorum gerektirir ve sizi zorlar. Ama dil bilgisi soruları öyle değildir. Cevap bellidir,nettir. Eğer konuyu gerçekten iyi biliyorsanız soruyu çok kısa sürede çözüp diğer soruya geçersiniz ve eğer dil bilgisinde iyiyseniz bu sorulara garanti gözüyle bakarsınız. Ancak bunun için konuları iyi çalışmak ve hiçbir konuyu atlamamak gerekir.
Dil bilgisi konuları zincir gibi birbirine bağlıdır. Bir konuyu atlarsanız diğerini tam öğrenemezsiniz. Hiç konu atlamadan ve asla ezber yoluna gitmeden çalışmalısınız. Konuların mantığını anlamaya çalışırsanız her soruyu çözebilir hale gelirsiniz. Oysa ezber yaparsanız bir soru tipini çözerken diğerinde zorlanırsınız. Ezber gerektiren yazım kuralları, ses bilgisinin bazı konuları vb. konularda ise çok soru çözerek gördüğünüz anda doğru çözecek hale gelmelisiniz.
Dil bilgisini nasıl çalışmalıyız, sorusuna gelelim. Dil bilgisine çalışmayı iki aşamalı olarak düşünün: Konuyu öğrenmek birinci aşamaysa soru tiplerini öğrenmek ikinci aşamadır. Öncelikle daha önce hiç bilmiyormuş gibi en baştan çalışmaya başlayın. Konu konu çalışıp her konu bitiminde o konuyla ilgili en az iki farklı kaynaktan soru çözün. Konuyu çok iyi anlamanıza rağmen ilk başta soru çözümlerinde yanlışlarınız çıkabilir. Bu çok normal çünkü dil bilgisinde ne sorulduğunu öğrenmek de bir aşamadır. Her testi bitirdikten sonra mutlaka yanlışlarınızı kontrol edip nerede hata yaptığınızı ve doğrusunu öğrenin. Bu çok önemlidir; yanlışlarınızı kontrol etmezseniz sürekli aynı tip sorularda yanlış yapmaya devam edersiniz, kontrol ederseniz artık o soru tipinde bir daha hata yapmazsınız. Yeterli soru çözümü yaptıktan sonra soruyu görür görmez ne sorduğunu anlayabilir hale gelirsiniz. O zaman diğer konuya geçebilirsiniz. Bütün konuları bu şekilde bitirirseniz hiç eksiğiniz kalmaz.
Başarılar
Fulya Hoca
Fulya hocam dil bilgisi konularını sıralama olarak nerden başlayalım ve nereden bitrelim?
😂 aklımda deli Sorular bende bunun için gelmiştim ama öneriden başka bişey yokmuş başlık bile verilmemiş tıklayınca kazanıyorlarsa güzel taktik